Sleeve - csőgyomor

A sleeve műtét az egyik legújabb testsúlycsökkentő műtét. Először a 2000-es években végezték, de napjainkra a fogyasztó műtétek egyharmadát ez a beavatkozás teszi ki.

A betegek 60-70%-os testsúlyfelesleg csökkenést tapasztalnak 18-24 hónappal a műtét után, s a kóros kövérség társult betegségei is jelentősen javulnak.

A műtét előtt 2 hétig egy speciális (májzsugorító) diéta alkalmazása szükséges, ami javítja a gyomorhoz való hozzáférést.

A műtét laparoszkópos (kulcslyuk) technikával készül, 5 apró (5-10 mm-es) metszésen keresztül.

A műtét során jelentősen csökkentjük a gyomor térfogatát, mintegy 150 ml-re (az eredeti 1500 ml-ről). Ennek következtében a beteg kevesebbet tud enni és az étkezést követő teltségérzet hamar kialakul.

A műtét időtartama 60-90 perc között alakul. 

Legnagyobb műtéti rizikó a vérzés és a gyomorfalak közötti anasztomózis elégtelenség, melyek egyaránt 2%-ban lehetnek jelen.

A betegek általában a műtét után 4 órával felkelnek és WC-re mennek. Katétert a műtét során nem alkalmazunk.

A műtét után 12 órával a betegek folyadékot fogyaszthatnak, a műtét utáni második napon hozzátartozó kíséretével haza mehetnek.

A műtét után 6 hétig egy dietetikus által összeállított étrend tervet kell folytatni, 6 hét után lehet szilárd darabos ételt fogyasztani.

 

A sebészi kontroll vizsgálat (mely ingyenes) 6-8 héttel műtét után esedékes.

A beavatkozás után savas-reflux alakulhat ki, illetve ezen betegség romolhat.

sleeve / csogyomor mutét ábra

A gyomor bypass műtétről is szívesen olvasna?

Kattintson!

Maradt kérdése? Kérem kattintson!