Reflux műtétek

A savas gyomortartalom visszaáramlása talán a leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegség a fejlett nyugati országokban, amely a felnőttkori lakosság 25-40%-át is érintheti.

A kórkép lényege a savas és/vagy lúgos gyomortartalom nyelőcsőbe, a légcsőbe vagy a szájüregbe történő visszaáramlása. A reflux (rövidítése GERD vagy GORD) következtében a nyelőcső nyálkahártyája felmaródhat, begyulladhat, s akár fekély is kialakulhat.

A legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögött keletkező kellemetlen nyomás, fájdalom vagy égő érzés. A reflux jelentkezhet azonban köhögés, torokfájás, szájszárazság formájában is.

Ha hetente kétszeri alkalomnál gyakrabban jelentkezik gyomorégés akkor a reflux jelenléte valószínűsíthető.

Általában életmód- és étkezés optimalizálás hatására a tünetek javulnak, azonban gyakran gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Megfelelő esetekben pedig műtéti beavatkozás végezhető.

 

Mi okozza a refluxot?

Mik a reflux tünetei?

Milyen komplikációt okozhat a reflux?

Hogy lehet a refluxot kezelni?

Milyen műtét végezhető a reflux kezelésére (Nissen műtét)?

Műtéti előkészület

A műtét előnyei

A műtét lehetséges szövődményei

Acid reflux, chest / melkasi fájdalom
Mi okozza a refluxot?

A reflux általában akkor jelentkezik, amikor az alsó nyelőcsőszakaszt elzáró izom (az ábrán piros nyíllal jelölve) nem megfelelően működik és a gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik. Az alsó nyelőcsőszakaszt elzáró izom körkörös izom, amelynek a szerepe megakadályozni a gyomortartalom visszaárámlását, azaz úgy működik, mint egy egyenirányító szelep.

A nyelés során „nyit”, azaz megengedi a táplálék lecsúszását a nyelőcsőbe, de utána elzáródik és megakadályozza a visszaáramlást.

A rekeszizom sérv (hiatus hernia) gyakran van jelen refluxos betegekben és nagyon gyakran hozzájárul a reflux tüneteinek kialakulásához. Ennek során a gyomor felső része részben vagy egészben „felcsúszik” a mellüregbe, ahol a negatív nyomás hatására a gyomortartalom visszafelé áramlik.

Amikor a savas (vagy epés) gyomortartalom a nyelőcsőbe jut, az irritálja azt és kialakul a gyomorégés érzete. Ha a gyomortartalom magasabbra jut, akkor torok irritáció, kellemetlen ízek érzete, szájszárazság illetve köhögés (vagy asztma) is kialakulhat. 

ábra a reflux okozása és muködése
 
Mik a reflux tünetei?

A reflux okozta tünetek „típusos” és „atípusos” csoportba sorolhatók.

Típusos tünet a gyomorégés és az étel regurgitációja (szájüregbe visszaöklendezése). Az atípusos tünet pedig az asztma, makacs köhögés, rekedtség, hányinger, hányás és éjszaka nagy mennyiségű nyáltermelés lehet. Bizonyos ételek és gyógyszerek jelentősen ronthatják a reflux tüneteket, főképp a dohányzás, terhesség, kövérség, alkohol, koffein- és kávé fogyasztás, zsíros ételek és szénsavas italok kerülése javasolt reflux esetében.

Milyen komplikációt okozhat a reflux?

 

A sav és/vagy epe a nyelőcső alsó szakaszát irritálja, ami előbb-utóbb a nyálkahártya sejtjeinek  károsodását okozhatja. Első lépésként nyelőcső gyulladás (oesophagitis) alakul ki, mely az enyhétől a súlyosig terjedhet. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, vérzés, fekély, vagy a nyelőcső beszűkülése (striktúra) következhet be. A hosszú ideig fennálló gyulladás során tartós nyálkahártya sérülés is kialakulhat (Barrett-nyelőcső), ami növeli a daganat kialakulás esélyét is.

fájdalmas mediastinum
Reflux oesophagitis
 
 
Hogy lehet a refluxot kezelni?

 

Amennyiben visszatérő gyomorégést észlel, vagy a fenti tünetekre van gyanú, javasolt belgyógyász/gasztroenterológusi konzultáció és vizsgálat.

Első körben életmód optimalizálást javaslunk, ezt követi a gyógyszeres kezelés. Ezt követően sebészi beavatkozás megfontolható.

Életmód optimalizálás:

  • Refluxot okozó ételek elkerülés (lásd fentebb)

  • Dohányzásról leszokás

  • Vacsora korábbi elfogyasztása

  • Éjszakára az ágy fejrészének megemelése

Gyógyszeres kezelés:

Antacidák (pl Gaviscon) javasolt a gyomorégés megszüntetésére, ezek recept nélkül kapható készítmények.

H2 blokkolók (Ranitidin, Famotidine)  általában rövid időre tudják a tüneteket csökkenteni, de már recept kötelesek.

A proton-pumpa gátló gyógyszerek (Omeprazol, Controloc, Losec) jelentősen tudják a gyomor savtermelését csökkenteni, azonban csak receptre érhetőek el. 4-6 hetes alkalmazásuk jelentősen csökkenti a refluxos tüneteket, de abbahagyásuk után gyakori a tünetek visszatérte.

Sok beteg nem szeretne élethosszig gyógyszereket szedni, ezért is jelentkezik inkább műtéti beavatkozásra.

étrendjavítás / healthy eating
 
Sebészi kezelés: Nissen-műtét

 

A reflux kezelhető minimálisan invazív sebészi módszerekkel is, melynek során a gyomor felső részéből a nyelőcső alsó része körül egy mandzsettát képzünk. Ez egy szelepként fog itt működni, azaz átengedi a táplálékot, a nyelőcső felől, de megelőzi a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe.

 

A beavatkozás 60-90 percet vesz igénybe, s 5 apró vágáson át végezhető. A beavatkozás után 1 éjszakát javasolt a kórházban tölteni, utána otthonába távozhat. További 10-14 nap lábadozás után pedig ismét munkaképesség válnak a betegek, bár nehéz fizikai munka további 4 hétig nem javasolt.

 

Kiknek javasolható a műtét?

-akiknél a gyógyszeres kezelés nem hozta meg a várható eredményt

-akik a gyógyszerek szedésével jól tudják kontrollálni a refluxos tüneteiket, de nem kívánnak egy életen át gyógyszert szedni

-akiknél már a reflux következtében komplikáció alakult mi, mint pl. Barrett nyelőcső, fekély, vérzés, nyelőcső szűkület

-atípusos tünetek esetében (rekedtség, krákogás, asthma)

-a gyógyszeres kezelés mellékhatásai miatt

Operative description of Nissen operation
 
Műtéti előkészület

 

  • Alapos gasztroenterológiai tüneti áttekintés

  • Gyomor tükrözés, Helicobacter kiirtás

  • Nyelőcső funkcionális vizsgálatok

 

Nyelőcső funkcionális vizsgálatok során objektív adatokat gyűjtünk a nyelőcsövet elérő savról. Ehhez egy vékony csövet vezetünk le a gyomorba, mely segítségével 24 órán keresztül gyűjtjük az adatokat. A legfontosabb kérdésünk annak a vizsgálata, hogy a beteg panaszai a nyelőcsövet érő savas visszafolyással összefüggést mutatnak-e, azaz ennek megszüntetése után várható-e a tünetek megszűnte.

A 24 órás pH mérésen túl szükség lehet a nyelőcső izom működésnek vizsgálatára is, ez a nyelőcső manometria. Ennek során az izomrostok kordinált mozgását, adekvát összehúzódását tanulmányozzuk. Nem megfelelő izom működés esetén nem javasolt a Nissen műtét elvégzése.

konzultáció
 
A műtét előnyei

 

A műtét után a betegek mintegy 90%-a rendkívül elégedett az eredménnyel, s a gyomorégés megszűnéséről számolnak be. A reflux kiváltotta asthma, köhögés az esetek kb 85%-ában javult. A Barrett nyelőcső ugyan nem várható, hogy visszafejlődik a Nissen műtét hatására, de mivel a sav-epe maró hatása nem érvényesül, általában az állapot nem romlik tovább.

 
A műtét lehetséges szövődményei

 

A műtét után szinte minden beteg átmeneti nyelési nehezítettségről számol be, ez a műtét velejárója. Ezért átmenetileg 1-2 hétig folyékony-pépes étrend javasolt, ezután azonban a betegek visszatérhetnek a normál táplálkozáshoz. Az addig szedett savcsökkentő gyógyszerek pedig elhagyhatóak. Nagyon kicsi annak az esélye, hogy a nyelési nehézség miatt endoszkópos tágítás szükséges.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a táplálékkal együtt lenyelt levegő a szájon át nem minden esetben tud távozni (büfögés nem mindig lehetséges), ezért hasi feszülés előfordulhat, s ezen gázok általában a tápcsatorna másik végén keresztül távoznak.

A műtét biztonsággal végezhető laparoszkópos úton, mortalitása 0,1% körüli.

Hosszabb távú szövődményei között azonban a mandzsetta szétcsúszása szerepelhet, ami a műtét jótékony hatásának elvesztésével jár.

 

Dr Vasas Péter 2013 óta végez önállóan Nissen műtétet, 2020. októberéig mintegy 130 ilyen beavatkozást végzett, 0% halálozási aránnyal.

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön reflux betegségén is segíthet egy ilyen műtét, kérem lépjen kapcsolatba velünk, előtte viszont javaslom az alábbi rövid videó megtekintését: