GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Elhatároztam, hogy szeretnék testsúlycsökkentő műtétet, hogy induljak el?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk a honlapon található telefonszámon, vagy e-mailen, illetve töltse ki online formanyomtatványunkat. Ezután megosztjuk Önnel a következö sebészi konzultációs lehetőséget és felvesszük a kapcsolatot a partnerünkkel, a Duna Medical Centerrel az időpont egyeztetése céljából.

Szeretném a műtétet, mi legyen a gyomorgyűrűmmel?

Van egy jó és egy rossz hírünk. A jó hír az, hogy a gyomorgyűrű kivételével egy időben a bypass műtét is elvégezhető. A rossz hír az, hogy ez csak a műtét során derül ki. Kérem vegye figyelembe, hogy a dupla beavatkozás plusz költséggel jár.

Szeretném a műtétet, de a hasi UH során kiderült, hogy epekövem van?

Az epehólyag kivételével egy időben a bypass műtét is elvégezhető. Kérem vegye figyelembe, hogy ez plusz költséggel jár.

Szeretném a műtétet, de szívbeteg vagyok?

Kardiológusi konzultáció, valamint szívultrahang és EKG vizsgálat szükséges az altathatóság  eldöntéséhez.

A dohányzás probléma?

Igen. A gyomron végzett műtétek után - dohányzás esetében - nagy a fekély kialakulásának esélye, ezért nem javaslunk és vállalunk gyomor bypass műtétet aktív dohányos páciensek esetében. 

Szeretném a műtétet, de azt hallottam hogy meg lehet halni benne, ez igaz?

Sajnos igen. A gyomor bypass műtét egy nagy műtét, még ha 5 kis apró metszésen keresztül kerül is elvégzésre. A nemzetközi tapasztalatok szerint a műtét halálozási kockázata 1/300-tól indul, ez nagyjából megegyezik az egyéb okból végzett műtétek (pl. epehólyag eltávolítás, méh eltávolítás) halálozási rizikójával. Bizonyos társult betegségek és egyéni hajlam ezt növelheti, azonban a konzultáció során részletes számítás történik erre vonatkozólag és ezt mindig közöljük Önnel, így pontosan tudni fogja milyen rizikójú műtétet vállal.

Mi lesz a lezárt gyomor sorsa a szervezetben, elhal?

Nem fog elhalni. Nyugalomban marad, egy kicsit zsugorodik, de ugyanúgy termeli a gyomornedvet és az egyéb hormonokat, s ezek ugyanúgy a bélcsatornába kerülnek. Mivel táplálékkal ez a gyomorrész nem kerül kapcsolatba, ezért fekély vagy daganat csak extrém ritkán alakulhat ki benne. 

Milyen vizsgálatok kellenek a műtét elött?

Teljes vérkép, gyomortükrözés, EKG, szívultrahang, hasi ultrahang, mellkasröntgen, pszichológiai szakvélemény. A meglévő leleteit kérjük mutassa be a sebészi konzultáción. A később elkészült leleteit kérjük küldje el nekünk, valamint a partnerünkhöz, a Duna Medical Centerbe, mert a műtét előtt az ottani aneszteziológus is át fogja tekinteni.

Kérem vegye figyelembe, hogy az Ön egészségügyi állapotától függően plusz vizsgálatokat is kérhetünk a műtéti rizikó csökkentése érdekében.

Kérjük vegye igénybe a dietetikusi szaktanácsadást, mert mind a műtét előtt, mind a műtét után nagy segítségére lehet az Ön helyes táplálkozásának kialakításában.

Hol kell megcsináltatnom ezeket a vizsgálatokat?

Önnek lehetősége van minden vizsgálatot és konzultációt a Duna Medical Centerben elvégeztetni. Ehhez kérem vegye figyelembe a Duna Medical Center honlapján található árlistát.

Háziorvosi beutalóval és TAJ kártyával a lakhelyéhez legközelebbi egészségügyi intézményben is elvégeztethet minden vizsgálatot. 

Az elkészült leleteit a sebész és az aneszteziológus fogja kiértékelni a tervezett műtétje előtt.

Mit kell tennem még a műtét előtt?

2-3 héttel a tervezett műtétje előtt májzsugorító diétát kell folytatnia. Ebben kérje dietetikusa segítségét. Erre azért van szükség, hogy a sebész a műtét során hozzáférjen a felső hasi szervekhez.

Miért kell vért adnom?

Nem Önnek kell vért adnia, hanem Önnek kell gondoskodnia rokonok, barátok, ismerősök általi ún. irányított véradásról. Bár annak az esélye, hogy a műtét során/után Önnek vérátömlesztésre lenne szüksége, 1-2%, de a műtét biztonságos elvégzéséhez kötelezően rendelkezésre kell állni több egység vérnek a vérellátóban.

Mennyibe kerül a műtét?

A gyomor bypass műtét ára 1.950.000 forint, ez tartalmazza a speciális varrógépek, altatást valamint az orvosok, műtéti személyzet és a nővérek munkáját. Nem tartalmazza a kórházi ellátás díját, mely jelenleg 115.000 Ft/2 éjszaka.

Mikor és hogyan kell kifizetni a műtét árát?

A műtét előtt kell kifizetnie az ár 50%-át és a műtét után a fennmaradó összeget. Ön fizethet készpénzben, kártyával és átutalással is.

Milyen költségek merülnek fel műtét előtt és után?

Az első sebészi konzultáció díja - helytől függően - 20.000 és 33.000 Ft között . Amennyiben magánúton végezteti el a vizsgálatokat, úgy további 100-150 ezer forinttal kalkuláljon. Amennyiben TAJ kártyájára végezteti el a vizsgálatokat, úgy ezzel az összeggel nem kell kalkulálnia.

A műtét után vitaminokat kell szednie, kérjük ennek beszerzésével is kalkuláljon.

Mennyi ideig tart a felépülés?

Az átlagos kórházi benntartózkodás 2 nap. Javasolt otthon még pár napot pihenni. Megterhelő fizikai munkát, emeléssel járó munkát kérjük kerülje legalább további 6 hétig.

Mikorra fogyok le?

A végleges súly kb. 18 hónappal a műtét után alakul ki, ebből az első 9 hónap a gyorsabb, látványosabb fogyás időszaka, a második 9 hónapban már lassul a fogyás havi üteme. 

Mennyit fogyhatok a bypass műtéttel?

 

Átlagosan a testsúlyfelesleg 75%-át leadhatja a műtét utáni 18-24 hónapban, ez azonban nemcsak a műtét következénye, hanem az életmódváltásnak, a helyes táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak az eredménye.

Fogamzásgátlót szedek, mi ezzel a teendő műtét előtt és után?

A műtét előtt 4 héttel a hormonális fogamzásgátlót kérjük abbahagyni és alternatív fogamzásgátlást javaslunk. Mindez azért, mert a fogamzásgátló kis mértékben növeli a thrombozis (véralvadás) kockázatát. Műtét után 4 héttel ismét el lehet kezdeni.

Mikor tervezhetek terhességet?

A műtét után javasolt 18-24 hónapot várni.

Mikor szükséges műtét után ellenőrző vizsgálatokat végeztetni?

Műtét után kontroll vérvizsgálat javasolt 3, 6,12 hónap elteltével, majd évente egyszer. Erre a zárójelentésben részletes javaslatot teszünk.

Mikor lehet a műtét után elkezdeni sportolni?

2 héttel a műtét után már nagyobb sétákat tehet, s 4 hét múlva lehet biciklizni, úszni vagy futni, természetesen a fokozatosság szem előtt tartásával.